روانشاسی رنگ قرمز
این رنگ نشان میل شدید نسبت به چیزی یا کاری و نمادی از حسرت، تمایل و اشتیاق است .قرمز رنگ عشق و خون است. قرمز رنگ جنگ و جرات و جسارت است. قرمز رنگ نفسانیات و اعلام خطر است و سمبل عشق و تحرک. در بسیاری از کشورها از جمله ستانهندو رنگ لباس عروسی قرمز است. وبسیاری از کشو رها هم رنگ قرمز را رنگ شادی میدانند.
انسانهایی که علاقه وافری به رنگ قرمز دارند در رده تیپ روانشاسی قرمز قرار میگیرند. قرمزها انسانهای قدرتمندی هستند و از انرژی سرشاری برخوردارند.به گونهای که ذخیره انرژی انها نا تمام به نظر میرسد. انها هیچگاه در ابتدا از سختی و سهولت کار پرسشی نمیکنند بلکه بی درنگ دست به کار میشوند. انان مدیرانی قوی، سر سخت، جاه طلب، حکم فرما و خواستار اولویت و ارجحیت هستند به گونهای که هیچ ایراد و انتقادی هر چند کوچک نمیپذیرند. سبک رهبری آنان سلطه جویانه، ارباب گونه، ریاست طلبانه و گاه ستیزه جویانه و تجاوز کارانه است. انسان قرمز با کمال علاقه مدیریت و رهبری را به دست گرفته و نقشی تعیین کننده ایفا میکند. در اجتماع رخدادها قرار میگیرد و این کار رانیز با علاقه و تمایل انجام میدهد .
تیپ قرمز بسیار رک و صادق است. همسر مناسب این افراد. فردی از تیپ آبی است. یک زندگی خانوادگی آرام و هارمونیک برای این افراد تنها با تیپ آبی قابل درک است. چرا که آبیها عقب مینشینند و فرمان پذیری میکنند تیپ قرمز در درون خود تصور اثبات شده نادرستی دارد و گمان میکند که هیچ مشکلی با دیگران ندارد. دلیل این واقعیت پنهان است که او معمولاً به نظرها و عقاید اطرافیانش گوش نمیسپارد و علاقهای به شنیدن آنها ندارد.
قانون زندگی قرمزها میگوید: انسان میتواند هر آنچه را میخواهد بدست آورد. و خواستن توانستن است. شعار قرمز هاست .
قرمز رنگ انسانهای تند خو و آتشین مزاج است که با کمی ناراحتی از کوره در میروند
قرمز رنگ متولدین فرودین است. تعداد بسیار کمی از متولدین برج قوچ رنگ قرمز را رنگ مورد علاقه خود نمیدانندروانشناسی رنگ بنفش بنفش از ترکیب دو رنگ قرمز و آبی بوجود می آید.خصوصیات این رنگ،سردی ، کناره گیری ، انزواطلبی و بی طرفی و کنایه از حزن و اندوه و غم و تسلیم و در عین حال غرور و خود پسندی و تکبر است
به سبب خاصیت دو طرفی خود ضمن حفظ جنبه سلطه گرایانه بی ارادی قرمز،متانت آبی را حفظ می کند
رنگ بنفش این اساس را در افراد بوجود می آورد که هر چیزی که اندیشیده شده و طلب شود بایستی واقعیت پیدا کند.
بنفش در اتاق خواب یا وسایل مربوط موجبات افزایش خواب را فراهم می کند.فعالیت جنسی را به خصوص در زنان افزایش می دهد.میکروب کش است و در مورد افرادمالیخولیایی و افسرده نباید بکار برد زیرا حالشان را بد تر می کندبنفش تند رنگ غرور و رنگ درباریان و هنرمندان است زیرا غنایی ذاتی دا ردروانشناسی رنگ آبی یکی از سه رنگ اصلی ، رنگ آبی است . رنگ آبی نشانه آرامش کامل بوده و اندیشیدن درباره این رنگ و مشاهده آن باعث کاهش فشار خون و تعداد ضربان نبض و قلب می گردد. در هنگام بیماری و خستگی نیاز به مشاهده این رنگ افزایش می یابد. این رنگ افسردگی بیماران را کم میکند.
یک رنگ مقدس بخصوص در فرهنگ اسلامی چون گنبد آبی مساجد،آسمان آبی که جایگاه فر شتگان وخدا و موجودات پاک است دارای تقدس و احترامی خاص است.امام جعفر صادق(ع)خطاب به مفضل
می فرمایند : تفکر شما در رنگ آسمان خداوند که موافق ترین رنگها است دیده و نور بصر را تقویت می کند. درروانشناسی افرادی که رنگ آبی را انتخاب میکنند به نظر میرسد که افرادی با نشاطی هستند.
آزمایشهای علمی ثابت کرده که اشعه آبی موجب افزایش فعالیتهای حیاتی سلولها می گردد و در صورتی
که به سلولهای پوست تابیده شود،فعالیت آنها افزوده و گلبولهای سفید از سطح پوست به سوی بدن کشیدهمیشوند.آبی صدایی مانند نی و شکلی مانند دایره دارد.
1. رنگ زرد در روانشناسی
رنگ زرد، رنگی گرم و شاد است.رنگ زرد به دلیل مقدار زیاد نوری که منعکس میکند، بیشتر از بقیه رنگها چشم را خسته میکند. استفاده از رنگ زرد برای پس زمینه کاغذ یا نمایشگر کامپیوتر میتواند باعث چشم درد یا در حالتهای خاص از دست دادن بینایی گردد. رنگ زرد میتواند احساس رنجیدگی و خشم را به وجود آورد. با وجودی که رنگ زرد به عنوان یک رنگ شاد شناخته میشود اما بیشتر مردم در اتاقهای زرد رنگ، هیجانشان را از دست میدهند و بچهها نیز در اتاقهای زرد رنگ بیشتر گریه میکنند. رنگ زرد باعث افزایش سوخت و ساز بدن انسان میگردد.
چون رنگ زرد، از بقیه رنگها زودتر دیده میشود، بیشتر از بقیه برای جلب توجه مورد استفاده قرار میگیرد. تاثیرگذارترین نقطهای که در بدن انسان میتواند از رنگ زرد متاثر گردد، ذهن آدمی است. تمامی فعالیتهای ذهنی فرد به وسیله نیروی رنگ زرد به حرکت درمیآید.به وسیله رنگ زرد، خوشبینی و اعتماد بهنفس را در فرد افزایش مییابد. سیستم عصبی، معده، رودهها، کلیهها و تمامی جهاز هاضمه تحتتاثیر این رنگ قرار دارند و اگر ناراحتی در آنها ایجاد شود به وسیله رنگ زرد میتوان آن را درمان نمود. رنگ زرد و زرد طلایی هم واکنشهای فرد را در رابطه با زندگی و هم تصورات خوش بینانه در انسان را تقویت میبخشد.
● زرد :
نور خورشید، گرمی، خوشی، نامردی، ترسویی و حسادت. در تجارت درخواست از نوع روشنفکرانه است و برای تاکید نیز خوب است. زرد باعث افزایش تمرکز شده، سوخت و ساز را زیاد میکند و سختترین رنگ برای چشمهاست.
سر و کار داشتن با رنگ زرد به ما کمک میکند تا به مجهولات و اختلافات وجودمان پی ببریم. رنگ زرد احساسات انسان را زیر و رو میکند و انسان از اندوه آزاد میشود، رنگ زرد افکاری را به انسان القاء میکند که بیشترین تاثیر را بر نیروی خود درمانی فرد میگذارد. فعال شدن این نیرو مانند آن است که در درون انسان انرژی نهفته عظیمی یکباره آزاد شود.
تاثیرگذارترین نقطهای که در بدن انسان میتواند از رنگ زرد متاثر شود ذهن آدمیاست. تمامیفعالیتهای ذهنی فرد به وسیله نیروی رنگ زرد به حرکت در میآید، از طرفی برای از بین بردن ناملایمات و یاس و ناامیدی رنگ زرد مفید واقع میشود زیرا نیروی رنگ زرد به فرد امیدواری به زندگی و نیروی زیستن میبخشد. به وسیله رنگ زرد، خوشبینی و اعتماد به نفس را در خود افزایش میدهد. سیستم عصبی معده، رودهها، کلیهها و تمامی جهازهاضمه تحت تاثیر این رنگ قرار دارند و اگر ناراحتی در آنها ایجاد شود به وسیله رنگ زرد میتوان آن را درمان نمود.
|
روانشناسی رنگ زرد
روانشناسی رنگ زرد
رنگزرد جزء رنگهایگرم می باشد. این رنگ یک رنگ تحریک کننده و شاد می باشد. این رنگ با عقل و تفکراتانسان مرتبط است. حافظه ، قضاوت و توانایی تصمیم گیری را تقویت می کند و همچنینباعث فهم ایده های جدید می شود. علاوه بر این به نظر می رسد که رنگ زرد باعث کمک درسازمان یافتگی بیشتر افراد و انتخاب یک روش خوشبینانه می شود. رنگ زرد معنا را مشخصمی کند. رنگ زرد خورشید، آسانترین رنگ برای دیدن می باشد. اشخاصی که نسبت به رنگهای دیگر کوررنگی دارند، معمولا می توانند رنگ زرد را ببینند . رنگ زرد مملو ازانرژی خلاقیت و عقلانیت می باشد؛ بنابراین توصیه می شود که همواره از دفترچهیادداشت زرد رنگ استفاده شود.رنگ زرد سمبل هوش ودانش می باشد. افراد با قدرت تفکر بالا طالب زرد می باشند . نرگس های زرد نمادی ازعشق ناکام می باشد. رنگ روز یکشنبه رنگ زرد طلایی می باشد. رنگ زرد از یک سو برشادمانی و خوشبختی دلالت دارد و از سوی دیگر بر ترس و فریبکاری . اگر می گویند کسیبه رنگ زرد است یعنی اینکه ترسو می باشد. بنابراین این رنگ یک مفهوم منفی در بعضیاز فرهنگها دارد.رنگ زرد جهت سوگواریدر مصر به کار برده می شود.هنرمندان قرون وسطی از لباس زرد برای نشان مرگ استفادهمی کردند. هنوز هم رنگ زرد در ژاپن نشانه شجاعت، در هند نشانه تاجر و تجارت و نیزنشانه صلح می باشد. طی سالیان جنگ ،زنانی که منتظر بازگشت همسرانشان از جنگ بودند از روبانهای زرد به نشانه امیدواریاستفاده می کردند. امروز این روبانهای زرد برای خوشامدگویی به کسی که دوستش دارنددر خانه ها به کار برده می شود. افرادی که تمایل بهپوشیدن لباس زرد دارند ، جالب توجه و تحریک کننده می باشند، آنها به دنبال خوشبختیهستند. رنگ زرد یک انتخاب عالی در تزئین اتاقی که برای فعالیت عقلانی پیش بینی شدهاست می باشد. با این حال استفاده از آن در کنار یک رنگ نظیر آبی مهم است، چونمعیاری از امنیت و آرامش را القا می کند.هیچ رنگی مثل زردتزئین یا دکوراسیون را روشن نمی کند. زرد قویترین گزینه برای روشنتر کردن اتاق یااتاقهایی که رو به شمال قرار دارند می باشد. این رنگ برا ی آشپزخانه ، اتاق ناهارخوری و اتاقهای روبه شمال مناسب می باشد. ولی برای اتاق خواب مناسب نمی باشد. رنگ زرد اغلب برایعلامتهای هشداردهنده و وسایل نقلیه اورژانسی به کار برده می شود. در آگهی ها رنگزرد برای مجذوب ساختن چشم به کار می رود، ناشران دفتر راهنمای تلفن مدتها پیش اینپدیده را فهمیده بودند. تاکسی های نیویورک زرد رنگ می باشد.در ورزش رنگ زردمعانی مختلفی دارد در فوتبال کارت زرد برای اخطار به بازیکن خاطی به کار برده میشود . در دوچرخه سواری پیراهن زرد نمایانگر برتری می باشد . اگر در زندگی تان بهدنبال شفافیت در تصمیم گیری ؛ رهایی از فرسودگی روانی ، دلهره ، حالت عصبی و خستگی؛ حافظه هوشیارتر و مهارتهای تمرکز هستید از رنگ زرد استفاده کنید.
روانشناسی رنگ سبز
روانشناسی رنگ سبز
سبز زیتونی:خصومت،احساس های ناکامی و آسیبی که از آن ها به شخص وارد شده را می رساند.با این حال این رنگ تنها جنبه منفی ندارد .این رنگ قدرت فرد در تحمل مشکلات،درس گرفتن از آن ها و انسانی بهتر را نشان میدهد.
سبز تیره:نشان گر شخصیت خود خواه و سلطه طلب است .افرادی که مدام این رنگ را می پوشند عاشق خود هستند.توجه بیش از حد به این رنگ نشانگر زندگی مملو از پشیمانی است.
سبز کم رنگ: با جوانی و شور وحال و بازیگوشی مرتبط است. این رنگ به طور غیر مستقیم خامی و بی تجربه بودن را می رساندبا این حال چیز بدی نیست زیرا انسان می تواند شغل نامناسب را ترک کند و به مسائل یا دید تازه ای نگاه کند.متاسفانه تمایل به دودل بودن نیز وجود داردو این نوع افراد وقت زیادی را صرف شک داشتن در باره بهترین عملکردی که میتوانند داشته باشند میکنند.
سبز یشمی:این رنگ روح را آرامش می بخشد،فراست را بالا می برد و به انسان کمک می کند تا اسرار نهان هستی را درک کند.حتی اگر آرزوهای فردی بزرگ هم نباشد به او بینش فلسفی و درک عمیق میدهد .کسانی که سبز یشمی را دوست دارند ،به طور ذاتی روشن بین و منطقی هستند.
اقسام رنگ
بطور کلی رنگها به سه دسته اصلی تقسیم می شوند: رنگهای خنثی، رنگهای گرم و رنگهای سرد
رنگهای خنثی
سیاه، سفید، خاکستری، بژ، قهوه ای
رنگهای خنثی رنگهایی هستند که در طیف رنگی وجود نداشته و از ترکیب رنگهای دیگر بوجود می آیند و می توانـنـد اثرات مـثـبت یا منفی داشته باشند. سفید واقعا" یک رنگ نیست بلکه عدم حضور رنگ بشمار میرود و نـشـانگر خلوص و پاکی است. از طرف دیگر مشکی نشانه قاطعیت، الزام و رسمیت می باشد.
رنگهای گرم
قرمز، نارنجی، زرد، سبز چمنی، ارغوانی رنگهای گرم محرک سیستم عصبی بوده و احساسات را تشدید می کنند. این دسته از رنگها بوضوح قابل رویت بوده و موجب جلب توجه می گردند
رنگهای سرد
آبی، بنفش، فیروزه ای، سبز مایل به آبی، سبز
رنگهای سرد رنگهایی ملایم هستند که اثراتی آرام بخش دارند. آبی روشن می تواند نشانه صلح و دوستی و آسـایش خاطر، و آبـی تیره نشـانگر قـابلیت اعتماد و درستی باشد.
قرمز- سختی، نیرو و خوش اقبالی
ارغوانی اختیار، قدرت و سلطنت
آبی- روشن: آرامش،آسودگی خاطر - تیره: قدرت،صداقت، پشتکار
زرد-جوانی و طبیعت، قدرت شفا بخشی و التیام
نارنجی جوانی و طبیعت، قدرت شفا بخشی و التیام
سبز-جوانی- خاکی بودن، محکمی، استواری و قابلیت اعتماد
قهوه ای خاکی بودن، محکمی، استواری و قابلیت اعتماد
سفید پاکی، خلوص، قدرت، صلح و دوستی
مشکی قدرت، اختیار و استقلال
رنگ و زندگی شخصی
رنگ و زنان
· زنان نسبت به افرادی که به رنگ آبی لباس می پوشند احساس راحتی و اعتماد بیشتری می کنند
· برای همسرتان یک شاخه رز قرمز به نشانه عشق و علاقه بفرستید.
· یکی از اتاقهای نشیمن خانه خود را با رنگی خشن و پر رنگ مانند قرمز تیره رنگ کنید تا نشانه قدرت و انرژی شما نزد همسرتان باشد.
· رنگ آمیزی اتاق خواب به رنگ سبز می تواند نشانه جوانی و طبیعت باشد
رنگ و خانه
· بکاربردن رنگهای سرد برای اجزای اتاق خواب ( تخت خواب، ملافه ، پتو ... ) مکانی بدور از استرس و آرامش بخش را برای خوابی شیرین برای شما فراهم می کند.
· دیوارهای اتاق خواب را برای ایجاد آرامش به رنگهای سرد و ملایم مانند آبی یا آبی مایل به سبز رنگ آمیزی کنید.
· قراردادن کوسن ارغوانی روز مبلمان با رنگ خنثی می تواند نشانه قدرت، توانگری و ثروت بوده و برانگیزنده تخیلات باشد
رنگ و لباس
رنگ و اتومبیل
رنگ و زندگی حرفه ای
رنگ و لباسهای اداری
رنگ و دفترکار
اکنون که ایده هایی برای چگونگی استفاده از رنگها در ذهن شما شکل گرفته، لازم است با برخی از روشهای تاثیر گذاری رنگها در زندگی نیز آشنا شوید.
ارتباط و وابستگی
اگر دقت کرده باشید لباس افراد پلیس و نظامی معمولا برنگ آبی یا سبز تیـره انتخاب می شود چون این رنگها نشانه قدرت و ابوهت میباشند. در بیمارستانها معمـولا" از ملافه و البسه سبز کمـرنـگ استفاده می شود چراکه این رنگ اثری تسکین دهنده و آرامش بخش دارد.
مزایای تبلیغاتی
رستورانها و اغذیه فروشیها اغلب برای جلب توجه بیشتر از رنگهای قرمز و زرد استفاده می کنند. این گونه رنگها بوضوح دیــده می شوند و بـیشتر بـه یاد مردم می مانند. اکثر شرکتهای بزرگ آرم محصولات خود را با رنگهای مذکور طراحی و ارائه می کنند.
استفاده در طراحی
معمولا دکـمه هـای حـسـاس و اعـلان خـطر و یـا اهرم های توقف اضطراری برنگ قرمز می باشند برعکس رنگ سبز نشانه عبور و امنیت است. در طراحی بسیاری از وسایل بـکـاربـردن رنگهای مختلف در قسمتهای گوناگون برای گـویـاتر سـاخـتـن وضـایف، امـری اجتناب ناپذیر است.
در وب سایتها و نوشتارهای تبلیغاتی هنگامیکه بخشی از کلمات با رنگ زرد نمایان گردند بیشتر نظر ما را بخود جلب کرده و باعث میشود توجه بیشتری به آن قسمتها بنماییم.
معمولا" رنگ سبز ما را به یاد یک موقعیت دوستانه و بدون خطر می اندازد و این یکی از متداولترین موارد استفاده رنگها در تاثیر گذاری روانی روی افراد است.
زندگیتان را رنگی کنید
اگر تا حال زنگی شما خالی از رنگهای گوناگون و شاد بوده و تــوجهی به استفاده از رنگها نمی کردید، بهتر است شروع کنید. شـرکتـهای تـبلـیغاتی و تـاجران بـاهوش از روانشانسی رنگها برای تاثیر گذاری روی شما بهره می برند، شما نیز باید برای تاثیر گذاری در زندگیتان از رنگها استفاده کنید.
درک اینکه هر رنگی چه معنی دارد، نقطه آغاز خوبی است. با بکارگیری رنگها زندگی خود را شیرین تر و رنگی تر نمایید.
زندگی بشر از بدو خلقت تحت تاثیر دو عامل مهم شب و روز بوده است. انسان با مشاهده علامت شب (تاریکی) به سر پناه خود روی میآورد و با آشکار شدن صبح و روشنایی به سوی تلاش و فعالیت میشتابد.
خدای متعال از دو عامل فوق به عنوان نعمتی بزرگ یاد میکند و در کنار سایر نعمتهایش میفرماید:"و جعلنا اللیل لباسا و جعلنا النهار معاشا" (یعنی شب را برای شما پوششی قرار دادیم و روز را برای معاش شما قرار دادیم.) این عملکرد فطری در انسان بیانگر این است که انسان ناخودآگاه تحت تاثیر رنگها قرار میگیرد و با کشیده شدن پرده آبی تیره بر آسمان احساس نیاز به استراحت و آرامش در او به وجود میآید؛ و با طلوع صبح و آشکار شدن نور و روشنایی زرد رنگ به انسان نیروی تکاپو و فعالیت دست میدهد. بنابراین پیشینه شناخت رنگها و احساس نیاز به آنها به صورت تکوینی در خلقت وجود داشته است.
از این رو خداوند رنگها را صفت مشترک بین موجودات اعم از زنده و غیر زنده قرار داده و میفرماید: "آیا ندیدی که خدا باران را از آسمان فرود آورد و با آن انواع میوههای گوناگون و رنگارنگ پدید آورد و در زمین کوهها و طرق زیاد و اصناف و رنگهای مختلف سفید، سرخ، سیاه خلق فرمود و از اصناف انسان (مرد و زن) و اجناس حیوانات نیز به همین گونه مختلف آفرید".
خداوند متعادل در آیه مذکور به وسیله رنگها و تنواع موجودات جاندار و بیجان توجه انسان را به مساله توحید جلب میکند تا نشانگر این باشد که چگونه از آب بیرنگ صدها هزاران رنگ پدید آورده و از عناصر محدود و معین موجودات کاملا متنوع و زیبا را آفریده است. جهت تبیین شگفتی رنگها، به خواص آنها از منظر آیات و روایات اشاره میکنیم.
در قرآن کریم، از میان همه رنگها به رنگ سبز به عنوان رنگ لباس بهشتیان معرفی شده است: "ویلبسون شباباًَ خضراً من سندس و استبرق" لباسهای سبز حریر و دیبا بپوشند.
اگر آب مایه حیات است، رنگ سبز نشانگر طراوت و زندگی میباشد چرا که طبیعت با این رنگ لباس حیات به تن میکند. خداوند متعال این شگفتی را به صورت زیبا ترسیم کرده و میفرماید:
"و جعلنا من الماء کل شیء حی"یعنی به وسیله آب هر چیزی را زنده قرار دادیم.
"فاخرجنا به نبات کل شیء فاخرجنا منه حقیراء" به وسیله آب هر گونه گیاه برآوردیم و از آن گیاه جوانه سبزی خارج ساختیم.
رنگ سبز، رنگ گیاهان وطبیعت است و خداوند آنها را مظهر مسرت و شادی معرفی میکند: "فأنبتنا به حدائق ذات بهجة" پس به وسیله آب باغهای بهجت انگیز رویانیدیم. در تعریف بهجت آورده که البهجة حسن اللون و ظهور السرور فیه" بهجت بهترین رنگ است و شادی و نشاط در آن ظهور دارد. امام صادق علیه السلام در بیان خاصیت رنگ سبز میفرماید:"سه چیز غم و غصه را از بین می برد 1- آب 2- رنگ سبز 3- خوشرویی.
* تقویت تحمل پذیری و صبر امروزه علم با گذشت قرنهای متمادی خاصیت تقویت تحمل پذیری این رنگ را اثبات کرده است. دانشمندان جهت اثبات این امر آزمایشی را به شرح زیر بر روی کارگران انجام دادند.
کارگران را به دو گروه تقسیم کردند، به گروه اول صندوقهای سبز و به گروه دوم صندوقهای سیاه رنگ جهت حمل دادند. کسانی که صندوقهای سبز را حمل میکردند بدون هیچ گونه شکایتی با صبر و حوصله کار خود را به اتمام رسانند، ولی حمل کنندگان صندوقهای سیاه هموزن با صندوقهای سبز از خستگی زیاد، کمردرد، ناراحتی کلیه و ... شکایت میکردند. علاوه بر اینکه این رنگ بر سلامتی روح انسان تاثیر دارد، بر رشد و سلامتی جسم نیز موثر است.
با توجه به یافتههای دانشمندان میتوان به موارد زیر به عنوان فواید دیگر سبز اشاره کرد. تسکین درد میگرن، از بین بردن بیخوابی، پایین آوردن فشار خون، درمان یا تسکین بعضی از بیماریهای عصبی، بالابردن ادراک. خواص مثبت این رنگ تا زمانی است که از 200 لوکس تجاوز نکند، بنابراین رنگ سبز گیاهان بهترین و معتدل ترین نوع این رنگ است، و تمام خواص فوق را دارد
قرآن کریم به عنوان یک کتاب هدایت و تکامل بشر، با اشاره به هدایت تکوینی خداوند در آفرینش طبیعت، انسان را متوجه تاثیری که بطور غیر مستقیم از محیط اطرافش میگیرد، کرده و در خلال آن به تاثیر روانی رنگها در انسان از جمله رنگ قرمز در آیه 27سوره فاطر پرداخته، چنین میفرماید:"آیا ندیدی که خدا از آسمان، آبی فرو فرستاد و بدان میوههایی با رنگهای گوناگون پدید آوردیم و برخی از کوهها دارای خطوط سفید و سرخ به رنگها مختلف آفریدیم".
خداوند متعال در قرآن کریم، از رنگ قرمز به عنوان رنگ کوهها در جادههای پر پیچ و خم کوهستانی تعبیر آورده و میفرماید: برخی از کوهها دارای خطوط سفید و سرخ به رنگها مختلف آفریدیم. که با اندکی تامل در آیه فوق به جایگاه رنگ قرمز در علم زمین شناسی پی میبریم زیرا کوههای سرخ رنگ منبع عظیم آتشفشانی هستند و مدام در حالت تلاطم میباشند. که نماد اصلی این کوهها، گرم و فعال بودن آنها است به همین علت در اثر تغییرات جغرافیایی شروع به فوران میکنند و در آیه37 سوره الرحمن نیز در سرخی دگرگونیهای صفحه آسمان به هنگام قیامت به این رنگ تشبیه شده است با این بیان که "پس آنگاه که آسمان شکافته شوند مانند چرمی سرخ وگلگون گردد.." "فاذا انشفت السماء فکانت وردة کالدهان" که کلمه "وردة" در این آیه به معنای گل سرخ تداعی کننده سرخی آسمان در هنگام قیامت است. که وجه شبه این تشبیه همان گرم بودن و فعال بودن زیاد است.
امام باقر علیه السلام از پدر بزرگوارشان نقل میکنند: "ایشان لباسی از جنس خز به پنجاه دینار خریدند و نیز لباسی قرمز رنگ از مصر خریده بودند و از آن دو استفاده میکرد و میفرمودند: " زیورهایی که خدا برای بندگانش پدید آورده و-نیز- روزیهای پاکیزه را چه کسی حرام گردانیده؟... آیه 32سوره اعراف" و نیز در حدیث دیگر از امام صادق علیه السلام نقل شده است که : "ایشان را در روپوشی قرمز رنگ مشاهده میکنند و از این پوشش امام علیه السلام تعجب میکنند امام آیه فوق را تلاوت کرده، میفرمایند: "هیچ اشکالی در پوشیدن چنین لباسی نیست".
با دقت در احادیث مذکور و احادیث دیگر با چنین مضامینی استفاده میشود که ائمه علیهم السلام از این نوع لباسها در معرض عموم استفاده نمیکردند. بلکه در وقت و جای مخصوص از آنها بهرهمند میشدند. چرا که، اگر غیر از این بود افراد با دیدن آنها در چنین پوشششی تعجب نمیکردند بلکه آن را عادی تلقی میکردند. از جمله امام صادق علیه السلام میفرماید: پوشیدن رنگ قرمز و استفاده از آن جز در عروسی و سایر مواقع مکروه است. حکم بن عقبه از امام صادق علیه السلام نقل میکند: "وقتی به حضور امام رسیدم ایشان را در منزلی مزین در حالی که لباس تازه و روپوشی رنگین به تن داشت مشاهده کردم. امام علیه السلام فرمود:"در مورد رفتار من چه می گویی؟ گفتم شما را در پوشش جوانان لاابالی دیدم امام فرمود: ای حکم "زیورهایی که خدا برای بندگانش پدید آورده و-نیز- روزیهای پاکیزه را چه کسی حرام گردانیده؟... آیه 32سوره اعراف" این منزلی را که میبینی منزل همسرم است و من به زمان عروسی نزدیک هستم و خانه مرا خودت میشناسی".
و همچنین روایت است که دو نفر به سوی پیامبر صلیالله علیه و آله میروند و ایشان را در عبایی سرخ رنگ مشاهده میکنند آنها به پیامبر صلیالله علیه و آله عرض میکنند: ما تو را جوانمرد میپنداشتیم، پیامبر صلیالله علیه و آله فرمودند: من، فرزندانم و برادرم همه جوانمردیم".
که اگر در احادیث مذکور دقت نظر شود، معلوم می شود که ائمه معصومین علیهم السلام با عملکرد خود میخواستند بیان کنند که استفاده از رنگ قرمز به خاطر خاصیت تحریک کنندگی شدیدش در منزل و در نزد همسر خوب و ممدوح است. اما از طرفی دیگر نیز به خاطر همین صفتش و تاثیرات منفی ناشی از این ویژگی بویژه در بین افراد مجرد که باعث انگشتنما شدن و ایجاد مشکلات روحی و روانی از جمله زمینه فساد میگردد، هر چند ما چنین هدفی نداشته باشیم به همین دلیل استفاده از آن در عموم به خصوص در میان نامحرم نهی شده است.
در قرآن کتاب هدایت و تکامل بشر، با اشاره به هدایت تکوینی خداوند در آفرینش طبیعت، انسان را متوجه تاثیر غیر مستقیم محیط اطرافش کرده و در خلال آن به تاثیر روانی رنگها در انسان مینماید از جمله در آیه 69 سوره بقره به بیان تاثیر رنگ زرد پرداخته میفرماید "... زرد یکدست و خالص که رنگش بینندگان را شاد میکند." و بارزترین ویژگی آن را تولید شادی معرفی میکند.
با توجه به آیه مذکور خواص رنگ زرد را میتوان چنین بیان کرد.
"انه یقول بقرة صفرآء فاقع لونها تستر الناظرین" در این آیه "صفراء" با صفت "فاقع" آمده است. این چینش در بردارنده نکته مهمی در مورد رنگ زرد میباشد، زیرا فاقع از نظر لغوی به معنای زرد یکدست پررنگ و خالص میباشد و از دقت در معنای در آن چنین استفاده میشود که رنگ زرد با ویژگیهای مذکور تشابه زیادی با رنگ موی شتر دارد. زیرا اغلب، رنگ موی شتران زرد پر رنگ یکدست است. خداوند در قرآن کریم در این باره میفرماید:
"انما ترمی بشرر کالصفر کانه جمالت صفیر" همانا آن (دوزخ) شراره سحابی چون کاخ پرتاب میکند گویی اشترانی زرد رنگند. در آیه فوق "جمالة" جمع "جمل" به معنی شتر و "صفر" جمع صفرا به معنی زرد است. در این آیه وجه شبه، رنگ زرد، شعله و سرعت آن میباشد که نتیجه چنین حالتی حرارت بخشی زیاد است. یعنی شعلههای جهنم همانند شتران زردی هستند که از نظر تندی با سرعت زیاد به هم میپیچند. بنابراین حرارت بخشی یکی از خواص رنگ زرد میباشد.
با توجه به آیه مورد بحث "انه یقول بقرة صفراء فاقع لونها تسر الناظرین" خاصیت دوم رنگ زرد، سرعت بخشی آن میباشد. همان طور که در معنای "فاقع" بیان شد، رنگ زرد مورد نظر در آیه فوق، رنگ زردی با ویژگیهای خاص (یکدست، خالص، پررنگ) است. به عقیده عدهای چنین رنگی، منظری زیبا دارد. زیرا قرآن کریم در ادامه آیه ، با بیان "تسر الناظرین" به این امر اشاره آشکار فرموده است. امام صادق علیه السلام میفرماید: هر کس رنگ زرد بپوشد تا زمانی که در پایش است در خوشحالی به سر میبرد و نیز از امام علی علیه السلام نقل شده است: هر کس کفش زرد بپوشد کدورت و غصهاش کاهش مییابد.
بنابراین با استناد به شواهد قرآنی و روایی مسرت بخش بودن، خاصیت دوم رنگ زرد میباشد و امروزه این امر برای روان شناسان نیز امری اثبات شده است و آنها معتقدند که: این رنگ علاوه بر حرارت بخشی، مظهر شادی آفرینی میباشد. از این رو در درمان بعضی از بیماریهای عصبی از آن استفاده میکنند.
امام صادق علیه السلام می فرماید: از کفش زرد استفاده کنید زیرا در آن سه خصلت زیر است:
1- چشم را نورانی میکند.
2- قوه جنسی را تقویت میکند..
3- غم و غصه را از بین میبرد.
امام باقر علیه السلام میفرمایند: "ما لباس زرد را در خانه میپوشیم." ایشان در بیان علت پوشش چنین لباسی در منزل فرمودهاند: "همانا با زنی از قریش ازدواج کردم." از فرمایشات امام باقر علیه السلام دو خاصیت مهم رنگ زرد استفاده میشود:
1- مسرت و نشاط آورد بودن
2- تحریک کنندگی.
ایشان به صراحت اهمیت و جایگاه این رنگ را در زندگی زناشویی بیان میکند. چون انسان موجودی است که از لحاظ فطری زیبا خلق شده و دوستدار زیبایی میباشد، و برای هر دو جنس، افزایش و حفظ زیبایی ظاهر همیشه جای خود را محفوظ نگه داشته و ارزش بالایی دارد. به همین علت به هر دو زن و مرد سفارش شده که جهت رعایت حقوق یکدیگر نسبت به آراستگی ظاهر کوشا باشند.
امام باقر علیه السلام در زمینه سفارش به آراستگی زنان میفرماید: برای زن سزاوار نیست که خود را نیاراید. و اما علی علیه السلام در حدیثی این آراستگی را مختص به همسرانشان معرفی میکنند و میفرمایند: زنهار که خود را برای مردم بیارایی و با معصیت به جنگ خدا بروی. البته تذکر امام مربوط به آرایشی است که فرد در مقابل نامحرم انجام میدهد در نتیجه عامل معصیت خود و دیگری میشود و به این روش شیطان را یاری میرساند.
همانطور که بیان شد، رنگها میتوانند یک عامل برای آراستگی زن و مرد در زندگی زناشویی محسوب شوند و در تداوم روابط بین همسران نقش مهم ایفا کنند.
در همین راستا ابوخالد از سیره امام سجاد علیه السلام روایت میکند: " روزی به خدمت امام زین العابدین علیه السلام رسیدم و ایشان را با لباسی رنگین در اتاقی lمزین به رنگ شیری دیدم، مدت کمی در آنجا نشستم سپس جهت برگشتن بلند شدم، امام فرمود: "فردا به سوی من بیا" فردای آن روز دوباره به حضور ایشان رفتم. دیدم در منزلشان باز است و کسی در آنجا نیست امام مرا مورد خطاب قرار داد و فرمود" داخل شو" و وقتی داخل شدم دیدم اما در خانهای گلی بر روی حصیر در حالی که لباس خشن به تن دارد نشسته است. اما فرمود: دیروز نزدیک به زمان عروسی بود و من به خاطر همسرم آراسته بودم"